Baleinen: de meeste overhemden hebben ze, al zijn ze bij button-down overhemden meestal niet aanwezig. 

Verschillende soorten baleinen

Dress shirts daarentegen hebben meestal wel baleinen in het boord zitten. Er zijn verschillende varianten mogelijk, bijvoorbeeld uitneembaar of vastgemaakt in een boord. Ook qua materiaal zijn er verschillende mogelijkheden: plastic, metaal, zilver, hoorn, balein (walvisbot) of zelfs parelmoer. 

Parelmoer baleinen

Standaard baleinen hebben vaak de neiging te buigen en eventueel zelfs te breken. Een geliefd en exclusief materiaal voor baleinen is Parelmoer. 

Parelmoer is een onderdeel van de schelp van de weekdieren. Het materiaal wordt in veel culturen verwerkt in gebruiksvoorwerpen of kunstobjecten. Parelmoer baleinen zijn gelukkig ook online te vinden. Mother of pearl of Perlmutt in het Duits. Erg stevig en authentiek.

Metalen baleinen

Metalen baleinen bestaan in veel verschillende soorten. Van simpel messing of ijzer tot het mooie edelstaal en zilver of goud. Een metalen baleinen gaat natuurlijk veel en veel langer mee en kan niet zo snel verbuigen (alhoewel, je kunt het makkelijk weer teug buigen). breken doet het niet zo snel. Metalen baleinen zijn gelukkig ook online te vinden in allerlei soorten en maten. 

Stalen baleinen

Stalen baleinen zijn vaak erg mooie. Van ruw edelstaal tot glad gepolijst staal dat eruit ziet als een spiegel. Deze baleinen zijn erg mooi (bijna zo mooi als een professioneel nieuw bestek set). Stalen baleinen zijn gelukkig ook online. In schitterende verpakkingen met een mooie doos of per set.